Heb ik een omega 3 tekort?

Breng je cel balans weer in orde met voldoende omega vetzuren

Onverzadigde vetzuren zoals omega 3, 6 en 9 zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen onder meer bij aan een gezond cholesterolgehalte.

Vet is belangrijk voor je lichaam. Je lijf heeft vetten nodig om te kunnen functioneren. Vetten leveren vitamines A, D, en E en geven je lichaam energie. Hoe zorg je dat je er voldoende van binnenkrijgt?

Vetzuren beschermen je cellen tegen ongewenste indringers en laten je ogen, je hersenen en je spieren goed werken. Er zijn 3 soorten vetten, namelijk: transvet, verzadigd vet en onverzadigd vet.

Transvetzuren

Transvetzuren zijn niet goed voor de gezondheid. Het lichaam kan dit type vet moeilijk verwerken. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. In melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen komt transvet van nature voor. Ook melkproducten als kaas en roomboter bevatten dus transvet. Verder kan het zitten in harde margarines, harde frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks. Halfvolle en magere melk bevatten geen transvet en staan in de Schijf van Vijf.

Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat, want het is niet verplicht om transvet op het etiket te vermelden. Het helpt in ieder geval om het eten van koek, snacks en gebak te beperken.

Verzadigd vet: slecht voor het cholesterol

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het aan te raden om verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet. Verzadigde vetten vind je in koek, chocolade, gebak en snacks, maar ook in dierlijke producten zoals vet vlees en volle zuivelproducten.

Onverzadigd vet is Oké

Onverzadigd vet past in een gezonde voeding. Het verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed wanneer het verzadigd vet vervangt. Plantaardige oliën bevatten meer onverzadigd vet dan dierlijke vetten. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine en halvarine in een kuipje. Ook vette vis, noten en avocado bevatten veel onverzadigd vet.

Essentiële vetzuren haal je uit je voeding
Onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen. Omega 9 is in tegenstelling tot omega 3 en omega 6 geen essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam deze vetzuren, waaronder oliezuur, zelf kan aanmaken, maar het zit ook in olijfolie, koolzaadolie, noten en avocado’s.

De bekendste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3 is nodig voor hart- en bloedvaten, helpt bij behoud van een gezonde bloeddruk en verbetert het concentratie- en gezichtsvermogen. Het zou ook een positieve invloed hebben op dementie en depressiviteit, maar dit moet nog verder wetenschappelijk onderbouwd worden.

Wie loopt risico op een omega 3 tekort?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, volgens de Schijf van Vijf, en regelmatig vis eet, krijg je voldoende omega 3 binnen. Er zijn wel mensen die er een beetje extra van kunnen gebruiken, zoals zwangere vrouwen, omdat het goed is voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het ongeboren kind.

Ook Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, Ouderen, mensen die zelden vis eten, vegetariërs en vegans kunnen vaak extra omga 3 gebruiken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: