Afvallen? Vergeet de vitaminen niet!

Hoe zorg je ervoor dat je lijf krijgt wat het nodig heeft?

 

 

 

 

 

 

 

 

Een extra vetrolletje, een broek die te strak zit: na de culinaire overdaad van de feestdagen mag er wel weer wat af. Dat wordt lijnen. Hoe zorg je ervoor dat je lijf krijgt wat het nodig heeft?

Vitamine A

Wat doet het? Vitamine A houdt je huid, haren en afweersysteem in conditie en zorgt ervoor dat je ogen zich kunnen aanpassen aan het schemerdonker. Waar zit het in? Vooral in vetrijke dierlijke producten, zoals (half)volle melk, room­boter en margarine. Laat je die voedingsmiddelen langere tijd staan, dan kun je een tekort oplopen. Hoe krijg je voldoende binnen als je lijnt? Eet veel groenten en fruit. Spinazie, kool, bananen en oranje groenten en fruit (zoals wortelen, mango en mandarijnen) bevatten veel bèta­caroteen, een stof die je lijf omzet in vitamine A. Je kunt ook nu en dan een boterham met leverworst of paté eten. Daarmee krijg je ruim de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A binnen. Voor vrouwen is de ADH 700 microgram, voor mannen 900 microgram (mcg of µg). Pas op met supplementen: langdurig te veel vitamine A (meer dan 3000 mcg per dag) is schadelijk.

Vitamine D

Wat doet het? Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium uit de voeding kunt opnemen. Het is onmisbaar voor sterke botten en tanden, het afweersysteem en de spieren. Waar zit het in? Vooral in vette vis (zoals haring, makreel en zalm), vlees, eieren, halvarine, margarine en braadproducten. Ook maakt de huid vitamine D aan in zonlicht. Hoe krijg je voldoende binnen als je lijnt? 50-plussers hebben sowieso meer vitamine D nodig. Als je dan ook nog op rantsoen bent, moet je oppassen voor een gebrek. Het Voedingscentrum adviseert vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar een vitamine D-supplement te slikken. Tussen de 50 en 70 jaar is een supplement van 10 microgram per dag voldoende, daarboven 20 microgram.

Calcium

Wat doet het? Calcium heb je nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en spieren. Het helpt botontkalking (osteoporose) te voorkomen. Ook is het betrokken bij de bloedstolling en het transport van mineralen in het lichaam. Waar zit het in? Melk en zuivel zijn de belangrijkste leveranciers. De kans op een tekort is groot als je deze producten langere tijd niet eet. Hoe krijg je voldoende binnen als je lijnt? Eet veel groene bladgroenten zoals broccoli, boerenkool en Chinese kool. Andere bronnen zijn plantaardige zuivelvervangers met toegevoegd calcium. Ook in noten, peulvruchten, bessen en eigeel zit calcium. Eet ook voldoende producten met vitamine D; je lijf kan dan het calcium beter opnemen. Supplementen met meer dan 500 mg calcium per dag vergroten mogelijk de kans op hart en vaatziekten.
Magnesium
Wat doet het? Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen.
Waar zit het in? Brood, graanproducten, zuivel, noten, vlees, spinazie en andere bladgroenten. Eet je dit niet, dan kun je te weinig magnesium binnenkrijgen. Pas extra op als je medicijnen slikt die het magnesiumgehalte in je bloed verlagen, zoals plastabletten of maagbeschermers. Hoe krijg je voldoende binnen als je lijnt? Een tekort komt niet vaak voor. Wil je om af te vallen geen voedingsmiddelen eten die magnesium bevatten? Eet dan in ieder geval wel veel bladgroenten, bijvoorbeeld geblancheerd.

Eiwitten

Wat doen ze? Naast de opbouw van onze spieren zijn eiwitten ook betrokken bij de aanmaak van botweefsel en bloed, en bij allerlei regelprocessen in het lichaam. Waar zit het in? Vlees, vis, eieren, zuivel, vleesvervangers, peulvruchten en noten. Hoe krijg je voldoende binnen als je lijnt? Je kunt afvallen door van álles minder te eten, maar zorg wel dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, anders boet je in op spiermassa en spierkracht. Dat kan ook met dranken, maaltijden of snacks met extra eiwitten. Gezonde mensen hebben per kilo lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Als je 70 kilo weegt is dat 56 gram eiwitten per dag.

Voedingsvezels

Wat doen ze? Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en helpen verstopping te voorkomen. Waar zit het in? Fruit, groenten, peulvruchten en volkoren graanproducten. Hoe krijg je voldoende binnen als je lijnt? Slechts 10 procent van de Nederlanders eet voldoende vezels: 30 tot 40 gram per dag. Bij sommige diëten staan veel eiwitrijke producten op het menu (zoals vlees en zuivel) en maar weinig fruit en granen. Hierdoor kun je te weinig voedingsvezels binnenkrijgen. Het beste is zo veel mogelijk verschillende vezelrijke voedingsmiddelen te eten.

Met dank aan Astrid Postma-Smeets (Voedingscentrum).

Athleta Projecten opent Bodytec Drachten

Fit en slank in 20 minuten

 

Het goede nieuws is dat dit echt bestaat! Met 1 work-out van 20 minuten 1 keer per week merk je dat je spieren sterker worden en jij fitter. Personal coach Hannes de Boer: ‘Om fit en vitaal te worden hoef je echt niet dagelijks intensief te trainen. Tijdens de laagdrempelige Bodytec-training zorgt ‘elektrospierstimulatie’, EMS, ervoor dat je alle belangrijke spiergroepen, armen, benen, billen, buik, borst en de hele rug, gelijktijdig en daardoor efficiënt traint. Een sessie van 20 minuten staat qua effectiviteit gelijk aan drie uur krachttraining in de sportschool. Het is dan ook een energieke en krachtige work-out!’

Meer resultaat in minder tijd’ klinkt bijna te goed om waar te zijn

Misschien denk je nu: Maar ga ik dit wel volhouden? Hannes: ‘Ik kan me voorstellen dat je dit denkt als je bijvoorbeeld weinig sportdiscipline hebt. Omdat je persoonlijk wordt begeleid en altijd op afspraak, heb je een goede stok achter de deur! En omdat het je per keer maar een halfuur kost, is het heel goed te doen wanneer je niet zoveel motivatie of tijd hebt. Het is ook heel goed te combineren als extra training naast een andere sport die je uitoefent.’

Vitaal door lifestyle coaching

Iedereen wil zich gezond en vitaal voelen. Toch worstelen veel mensen met overgewicht en denken ze dat gezondheid en vitaliteit alleen te behalen is met veel sporten, een dieet en gezonde voeding. Deze gedachte klopt niet helemaal. Je hoeft geen sportfanaat te zijn om je gezond te voelen. Vitaliteit is een leefstijl, een basis om gezond te blijven en energiek te zijn. Het is een mix van voldoende beweging, ontspanning, gezonde voeding, voldoende rust en slaap, niet roken en geen alcohol. En dan niet gedurende een paar weken, maar de rest van je leven! Door samen met een coach aan jouw doelen te werken, bereik je wél datgene wat je voor ogen hebt en zul je ervaren dat ook jij het kunt. Hannes de Boer helpt jou graag middels een planmatige en praktische werkwijze met als basis jouw karakter, dagelijkse ritme en behoeften, en waar nodig een duwtje in de rug. Jij bent het startpunt en Hannes stemt daar de aanpak op af.

Breed inzetbaar

Nieuwe leden zijn allemaal ontzettend verrast over de resultaten en positieve effecten van Miha Bodytec. Deze work-out is dan ook breed inzetbaar: van zeer fitte personen tot mensen met bewegingsklachten. Jong en oud. Er zijn zelfs mensen boven de 80 jaar die Bodyteccen!

Athleta Projecten

Hannes de Boer
Fluessen 111
9204 HT Drachten
06-41818000
hannes@athleta-projecten.nl

www.athleta-projecten.nl

Bodytec Drachten
Zuiderdwarsvaart 2
9203 HZ Drachten
06-41818000
info@bodytecdrachten.nl
www.bodytecdrachten.nl

Dit is wat alkohol met je doet

 

 

“Alcohol is gezond”. “Na het werk heb ik wel een wijntje verdiend.” “Alcohol helpt mij om te ontspannen”. “Het is zo gezellig”. Dat zijn zomaar wat uitspraken van fervente drankliefhebbers. Vanwege het verdovende, gelukmakende en kalmerende effect van alcohol, is het een veelgebruikt genotmiddel. Maar wist jij dat een alcoholvrije maand, of zelfs helemaal geen alcohol meer drinken, jou verrassend veel belangrijkere voordelen biedt?

Meer efficiënte dagen

Een gezellig avondje “doorzakken” zorgt ervoor dat je de dag erna met hoofdpijn wakker wordt, moeilijker uit bed komt en moet “uitbrakken”. Nadenken en “doen wat je moet doen”, is lastiger dan anders. Het slurpt energie. Uit cijfers van het RIVM blijkt zelfs dat mensen vanwege een kater gemiddeld tweeëneenhalve werkdag per jaar minder effectief zijn. Bovendien brengen onoplettendheid en dufheid grote risico’s (bedrijfsongevallen) met zich mee. Ook de schade als het gevolg van verzuim door ziekten die samenhangen met alcoholgebruik is groot. Geen alcohol meer drinken heeft direct effect. Je vergooit minder van je tijd en je houdt meer efficiënte dagen, energie en veilige omstandigheden over.

Betere slaapkwaliteit

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat “een slaapmutsje nemen” ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt dan zonder slaapmutsje. Ook zou je gedurende de eerste helft van de nacht in een diepere slaapfase verkeren. Echter, zodra na een paar uur de alcohol door jouw lichaam afgebroken is, gaat jouw slaap over in een lichtere slaap en verander je vaker van slaapfases. Hierdoor slaap je onrustiger en kun je vaker wakker worden. Alcohol heeft dus voornamelijk een effect op de slaapkwaliteit tijdens de tweede helft van de nacht. De dag erna kun je je slaperiger, energieloos en minder alert voelen. Goed nieuws: als je niet afhankelijk bent van alcohol, kunnen een paar alcoholvrije dagen en nachten er al voor zorgen dat de slaapkwaliteit terugkeert naar de slaapkwaliteit die je altijd gewend was. Voor degenen die wel een alcoholafhankelijk probleem hebben, kunnen er echter (naast enkele verbeteringen) nog jarenlang slaapproblemen blijven bestaan.

Minder last van maagzuur

Zowel een matig als hoog alcoholgebruik kan brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Alcoholgebruik verlaagt de druk in de bovenste en onderste sluitspieren van de slokdarm. Ook neemt de beweeglijkheid van de slokdarm af. Hierdoor is na alcoholgebruik de kans groter dat maagzuur omhoogkomt via de slokdarm. Dit voelt onprettig en het kan de cellaag van de slokdarm beschadigen. Een (tijdelijke) alcoholstop geeft de slokdarm rust, waardoor klachten verminderen.

Grotere kans op een gezond lichaamsgewicht

Alcohol draagt bij aan de energie-inname. Een glas rode wijn levert al gauw honderdtwintig kilocalorieën. Dit is vergelijkbaar met het aantal kilocalorieën in een belegde boterham. Tijdens een gezellig avondje kun je dus aardig wat “belegde boterhammen” opdrinken. Bovendien vergroot alcoholconsumptie de eetlust. In combinatie met het grote aantal lekkernijen tijdens sociale aangelegenheden, kan dit ertoe leiden dat je te veel gaat eten. Hierdoor kom je in een positieve energiebalans terecht (meer kilocalorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt), waardoor je aankomt. Wie een alcoholvrije maand inlast, en de energie-inname niet compenseert door meer te eten en/of (alcoholvrij) te drinken, kan maar liefst een paar kilo afvallen.

Kleinere kans op chronische ziekten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een dagelijkse matige alcoholconsumptie het risico verlaagd op: totale sterfte, coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type II en dementie. Dat wil echter niet zeggen dat we nu massaal alcohol moeten gaan drinken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk ook dat een dagelijkse alcoholconsumptie van een half tot anderhalf glas het risico op borstkanker vergroot ten opzichte van minder dan een half glas alcohol. Bovendien vergroot een hogere alcoholconsumptie het risico op darmkanker en beroerte ten opzichte van een lagere alcoholconsumptie. De Gezondheidsraad adviseert daarom om bij voorkeur geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Wie de kans op chronische ziekten wil verkleinen, kan dit het best bewerkstelligen door er een gezonde leefstijl op na te houden. Wist jij bijvoorbeeld dat een alcoholvrije periode van ten minste zeven dagen, maar bij voorkeur een paar weken, al de bloeddruk verlaagt? Dit kan ook gebeuren als je een normale bloeddruk hebt.

Gezondere leverwaarden

Dat overmatig alcoholgebruik tot levercirrose kan leiden, is al langere tijd bekend. Het effect van matig alcoholgebruik op de leverwaarden is daarentegen minder goed onderzocht. In januari 2017 hebben onderzoekers van het Radboudumc dit kleinschalig onderzocht, in samenwerking met De Kennis Van Nu. Aan veertien proefpersonen werd gevraagd om gedurende één maand geen alcohol te drinken. Na deze maand was het buikvet van de alcoholonthouders afgenomen. Ook de cholesterolwaarden en de bloedwaarden die wijzen op geprikkelde, vervallen levercellen daalden. In een aantal alcoholonthouders daalde zelfs het levervet. Uit dit onderzoek kan dus met enige voorzichtigheid geconcludeerd worden dat een alcoholvrije maand positieve effecten heeft op de leverwaarden. Er is echter meer onderzoek nodig om hierover met zekerheid iets te kunnen concluderen.

Kleinere kans op gewenning

Regelmatig alcoholgebruik (ook kleinere hoeveelheden alcohol) kan leiden tot gewenning en alcoholafhankelijkheid. Dit ontstaat heel geleidelijk. Uit gewoonte drinken en hunkering naar alcohol kunnen ertoe leiden dat je steeds meer gaat drinken om hetzelfde kalmerende effect te bewerkstelligen. De mensen die hierop een verhoogd risico hebben, zijn mensen met: een genetische aanleg, afhankelijke persoonlijkheidstrekken, een negatief zelfbeeld, beperkte coping skills voor het omgaan met stress en een sociale omgeving waarin veel alcohol wordt gedronken. Alcoholafhankelijkheid leidt tot beschadiging van organen, bloedvaten, de hersenen en perifere zenuwen. Ook is de kans op psychische stoornissen vergroot (depressie, angststoornissen en slaapstoornissen). Als je je bewust bent van jouw alcoholgebruik, kun je proberen jouw gewoontes te doorbreken en nieuwe gewoontes aanleren. Dit kost tijd en aandacht, maar het levert jou op de lange termijn meer op dan de kortstondige effecten van alcohol.

Conclusie

Geen alcohol drinken draagt bij aan efficiëntere dagen, een betere nachtrust, minder maagzuur, een gezonder lichaamsgewicht en een kleinere kans op chronische ziekten en gewenning. Wil je toch af en toe met vrienden en/of familie iets ‘leuks’ drinken? Dan zijn er ook alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar (zoals alcoholvrije cocktails).

Bronnen

 

 

 

Wat kun je eten voor en na het sporten?

Eten rond sportmomenten

Sporten en eten, het is soms een heel gepuzzel. Wat doe je als je wilt afvallen, maar je van sporten heel veel honger krijgt? Wat eet je voor de training? En welke snack is perfect voor na het sporten?

1. Havermoutpap

Havermoutpap is perfect voor sporters. De koolhydraten uit de havermout komen langzaam beschikbaar voor je spieren en de pap levert je (als je melk gebruikt) ook eiwitten. Bovendien is havermoutpap lekker snel klaar. Voeg lekker nog wat vers fruit toe en je hebt een compleet ontbijt. Eet de pap ongeveer 1 à 2 uur voordat je gaat sporten. De spijsvertering vraagt energie van je lichaam. Sporten en eten verteren gaan moeilijk samen, omdat de spieren tijdens het sporten ook veel energie vragen.

Wanneer: als stevig ontbijt, 1 à 2 uur voor de training.

2. Gekookt eitje

Eieren zijn fantastisch sportvoedsel: rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Ideaal om je spieropbouw mee te stimuleren na een krachttraining. Eventueel kun je er een volkoren cracker of boterham bij eten, zeker als je hard hebt getraind.

Wanneer: snack na een krachttraining.

3. Kwark met banaan en wat nootjes

Kwark is heel rijk aan eiwitten en de banaan levert je de koolhydraten die je lichaam snel kan gebruiken voor de sportieve inspanning. Na de training zorgen de koolhydraten ervoor dat je energievoorraden weer worden aangevuld. Bananen zijn trouwens ook heel goed als snack tijdens het sporten! De nootjes leveren je wat extra vetten en energie en de ‘crunch’ die deze snelle maaltijd lekker maken.

Wanneer: als ontbijt voordat je gaat trainen gaat doen of als eiwitrijke snack na een avondtraining (als je een lichte avondmaaltijd at).

4. Salade met gerookte kip, sla en kerstomaatjes

Kipfilet is echt spierballenkost: per 100 gram bevat het maar liefst 30 gram eiwit! Als je na een ochtendtraining dit als lunch of avondeten neemt, zorgt het ervoor dat de spieropbouw wordt gestimuleerd. Kies voor kant-en-klaar gerookte kipfilet en deze salade heb je in 5 minuten op tafel staan. Ideaal als je hongerig thuiskomt na een training, en je niet al je zuurverbrande calorieën er meteen weer wilt bij eten.

Wanneer: lichte maaltijd na het sporten. Perfect voor mensen die willen afvallen. Als je erg veel honger hebt, kun je nog een beetje gekookte pasta of kikkererwten door de salade doen.

5. Chocolademelk

Goed nieuws voor chocolade-lovers: een glas chocolademelk is een goede hersteldrank. De eiwitten zorgen voor spieropbouw, de mineralen calcium, magnesium en kalium zijn een weldaad voor je spieren en de suikers vullen je energie weer aan.

Wanneer: na een training, bijvoorbeeld hardlopen of een uurtje fitness.

6. Smoothie

Maak een smoothie van yoghurt en vers fruit. Heel lekker zijn de combinaties aardbei met mango, peer met framboos of banaan met  blauwe bessen. Voeg eventueel nog een scheutje sinaasappelsap toe om de smoothie wat dunner te maken. Een smoothie bevat zowel eiwit, als vruchtensuikers, vitamines en vocht en is daarmee een perfecte after-workout-snack.

Wanneer: snack na een pittige training, bijvoorbeeld een rondje hardlopen of een zumbales.

7. Krentenbol of mueslibol

Een krentenbol of mueslibol werk je snel even naar binnen als je wilt sporten rond etenstijd. De koolhydraten uit het meel en de rozijnen geven je de noodzakelijke energie voor een training. Omdat het een lichte maaltijd is, zullen je maag en darmen niet zo snel opspelen tijdens de training. Neem na het sporten dan nog wel een lichte maaltijd of snack, zoals een smoothie.

Wanneer: als lichte maaltijd voordat je gaat sporten. Een krentenbol kun je ook meenemen op een lange fietstocht of wandeling.

8. Water

Lest best! Water is en blijft de beste dorstlesser tijdens het sporten. De meeste mensen hebben geen sportdranken nodig bij het sporten. Alleen als je langer dan 1 uur gaat sporten, kan een sportdrank met koolhydraten handig zijn. Maar dat levert ook weer calorieën. Zeker als je wilt afvallen geldt: drink gewoon water.

bron: www.gezondheidsnet.nl

Athleta Projecten werkt samen met Universitair Medisch Centrum Groningen tijdens het project Slim door Gym

Sinds april is Athleta Projecten betrokken bij het project Slim door Gym. Het project wordt in samenwerking met het uitgevoerd op basisschool ‘de Wiekslag’ in Drachten.

Het hoofddoel van het project is het verbeteren van schoolprestaties van kinderen door middel van bewegingsonderwijs. Daarnaast worden
effecten gemeten op fysieke fitheid, motorische vaardigheden, cognitie en hersenfuncties. De uitkomsten van dit project moeten leiden tot meer informatie over welke vormen van bewegen het meest geschikt zijn in het basisonderwijs.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen
en de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van het Ministerie van Onderwijs en de Hersenstichting.

Ook voor het volgend schooljaar zoeken we nog scholen. Bent u geïnteresseerd in deelname? We horen het graag.

Keihard gymmen voor de wetenschap – Friesland – LC[12787]

Luimstra B.V. en Athleta Projecten vinden elkaar in Vitaliteit!

Luimstra B.V. uit Surhuizum doet aan Vitaal Ondernemen!

Sinds januari 2017 is Luimstra B.V. samen met Athleta Projecten project begonnen aan het project ‘Vitaal Ondernemen’ Iedereen binnen het bedrijf krijgt coaching op het gebied van Gezonde Leefstijl en Vitaliteit.

Luimstra BV uit Surhuizum doet onder andere aan loonwerk, transport en grondverzet. De medewerkers maken lange dagen, hebben drukke schema’s en krijgen in verhouding weinig beweging. Het risico op gezondheidsklachten op langere termijn liggen op de loer.

Met hoogwaardige meetapparatuur krijgen medewerkers een vitaliteitsmeting met de Check Medical Sport en worden ze gemeten op spiermassa, vochtbalans. Aansluitend worden workshops en trainingen op locatie gegeven. Het doel is om het belang van vitaliteit en een gezonde leefstijl te versterken.


Luimstra doet dat niet alleen omdat ze het ziekteverzuim graag laag houdt. Ze wil dat collega’s ook op de langere termijn gezond blijven, genoeg energie hebben om na hun lange dagen nog actief te zijn en leuke dingen te doen met het gezin. Een juiste balans in leefstijl en gezondheid van mensen heeft voor iedereen veel voordelen. Investeer net als Luimstra ook in Vitaliteit.

Hannes de Boer, eigenaar van Athleta Projecten pakt dit grondig aan. Met een duidelijke visie op gezondheid en vitaliteit en een praktische aanpak, afgestemd op de wensen en doelstelling en achtergrond van het bedrijf en haar werknemers. Hij is flexibel, denkt mee en staat voor zijn passie!

Bert en Alida Luimstra

Word immuun voor stress

jogging_at_sunrise

Het onderhouden van een goede lichaamsconditie is een efficiënte strategie om het risico op stress te minimaliseren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Karolinska Institute in Stockholm. De Zweedse onderzoekers zeggen immers vastgesteld te hebben dat lichaamsbeweging de spieren aanzet om een aantal chemische stoffen te produceren die een buffer kunnen vormen tegen de aanmaak van schadelijke proteïnes door frequente stresssituaties.

De resultaten van de studie kunnen volgens de Zweedse wetenschappers belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van patiënten die met depressies worden geconfronteerd.

“Mentale gezondheidsexperts weten al langer dat een herhaalde blootstelling aan stress, zelfs in milde vorm, kan bijdragen tot de ontwikkeling van depressies en andere psychische stoornissen,” aldus de krant The New York Times. “Eveneens weet de wetenschappelijke wereld dat het onderhouden van de lichaamsconditie een belangrijke buffer kan vormen tegen depressies.”

“Lichaamsbeweging blijkt de mens een grotere emotionele veerkracht te bezorgen. De werking van deze mechanismen bleeft echter lange tijd onduidelijk. De wetenschappers van het Karolinska Institute hebben nu wel een wetenschappelijk bewijs voor het verband naar voor kunnen brengen.”

“Ervaringen uit de praktijk lieten uitschijnen dat lichaamsbeweging stoffen zou produceren die de mens een goed gevoel bezorgen en daarmee het risico op depressies zouden verminderen,” verduidelijkt onderzoeksleider Jorge Ruas, professor farmacologie aan het Karolinska Institute. “Onderzoek bij muizen en mensen toonde echter aan dat er hier sprake is van een ander proces.”

“De lichaamsbeweging zet het lichaam immers aan om een enzyme te produceren dat in staat is om het schadelijke product kynurenine te blokkeren. Stress zet het lichaam aan om de stof kynurenine aan te maken. Hoge concentraties van kynurenine kunnen leiden tot depressies, zelfmoord en schizofrenie.”

“De resultaten van de studie bieden nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van depressies,” voert professor Ruas aan. “Het onderzoek kan door artsen en andere gezondheidswerkers immers worden gebruikt om aan depressieve patiënten de belangrijkheid van lichaamsbeweging duidelijk te maken.”

“Dat kan mensen met depressieve symptomen stimuleren om de aanbevolen lichaamsbeweging te respecteren. Het is immers vaak bijzonder moeilijk om depressieve patiënten tot activiteit aan te zetten.” (mah)

bron: express.live

Foto: Marc Horckmans

VITA Bootcamp Drachten

Tijd om in Actie te komen?

Sinds kort zijn we in Drachten gestart met VITA Bootcamp! Geen gewone Bootcamp maar een Bootcamp voor beginners die zich richt op vitaliteit. Bootcamptrainingen zijn uitermate geschikt om te werken aan een actieve, gezonde leefstijl. De trainingen zijn erop gericht om energieker, gezonder en vitaler te worden. Veel mensen willen dat graag, maar zien zichzelf niet fitnessen in een fitnesscentrum of deelnemen aan reguliere Bootcamptrainingen. Dit is je kans om toch aan de slag te gaan.

Ben jij op zoek naar een manier om met gelijkgestemden structureel te werken aan je eigen toekomst een gezond en vitaal lichaam en geest. Dan is dit je kans!

vita-bootcamp

 

 

Vitaliteit: de basis van presteren

foto-vitaliteitHet belang van vitaliteit is wetenschappelijk ­bewezen en heeft veel voordelen in het dagelijks leven. Je bent energiek, productief genoeg om van iedere ochtend een mooie dag te maken. Je presteert beter en hebt een gezond en positief overkomen op je omgeving. Een gezonde leefstijl vermindert bovendien de kans op bepaalde levensbedreigende en chronische ziekten.

Besef je de waarde van vitaliteit en een gezond lichaam, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wellicht heb je al van alles geprobeerd, maar heeft tot dusver niets geholpen. De vitaliteitscheck van Athleta Projecten met apparatuur van Wegamed geeft je inzicht in jouw fysieke, mentale en emotionele balans. Met de meting en aansluitende adviezen heb je een uitstekend beginpunt om te werken aan jouw vitaliteit. Ben je al een tijd bezig? Als controlemeting geeft de meting een beeld van jouw vorderingen van de ­afgelopen tijd en ontvang je aanbevelingen en toevoegingen. De check bestaat uit 8 minuten stilzitten en werkt met elektroden. De energievelden in jouw lichaam worden gemeten (van top tot teen). Als waarden afwijken van de norm, worden deze waarden gekoppeld aan het (dis)functioneren van spieren, organen of lichamelijke, mentale en emotionele processen. Je probeert het dus echt op een andere manier, zonder overhaaste conclusies.

De check geeft informatie over: – De staat en de werking van de spieren, gewrichten en organen. Doen ze hun werk? Welke (lichamelijke) problemen spelen er? – De energiereserves in het lichaam en de mogelijkheid om die energie te gebruiken. – De mate van verzuring in je lichaam. Hoe kun je deze verzuring aanpakken? – Hoe gemakkelijk verteert het lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten (belangrijk als je wilt afvallen of aankomen). – Welke spieren presteren zwak, en hoe kun je ze het beste trainen? – Welke invloeden van buiten hebben een negatieve reactie op welke organen?foto-vegacheck

Na de meting volgt een consult. Je krijgt praktische tips om jouw gezondheid en vitaliteit te verbeteren.

Persoonlijk leefstijlprogramma Wil je naar aanleiding van de check een persoonlijk leefstijlprogramma, dan kun je ook bij Athleta Projecten terecht. Veel mensen geloven dat gezondheid en vitaliteit alleen bereikbaar is met veel sporten, dieet en gezonde voeding. Dat is onterecht: je hoeft geen sportfanaat te zijn! Vitaliteit is een leefstijl; een basis om gezond te blijven, energiek te zijn. Het is een mix van voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende rust en slaap. Athleta gelooft dat je in staat bent jouw leefstijl aan te passen met een planmatige en praktische werkwijze met als basis jouw karakter, dagelijkse ritme en behoeften. Jij bent het startpunt en Athleta stemt daar de aanpak op af.

Athleta Projecten

Hannes de Boer

Fluessen 111 9204 HT Drachten

06-41818000

hannes@athleta-projecten.nl

www.athleta-projecten.nl

 

Doe de Vitaliteitscheck of Sportmedische check

Vitaliteit: de basis van presteren

Het belang van vitaliteit is wetenschappelijk ­bewezen en heeft veel voordelen in het dagelijks leven. Je bent energiek, productief genoeg om van iedere ochtend een mooie dag te maken. Je presteert beter en hebt een gezond en positief overkomen op je omgeving. Een gezonde leefstijl vermindert bovendien de kans op bepaalde levensbedreigende en chronische ziekten.

Besef je de waarde van vitaliteit en een gezond lichaam, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wellicht heb je al van alles geprobeerd, maar heeft tot dusver niets geholpen. De vitaliteitscheck van Athleta Projecten met apparatuur van Wegamed geeft je inzicht in jouw fysieke, mentale en emotionele balans. Met de meting en aansluitende adviezen heb je een uitstekend beginpunt om te werken aan jouw vitaliteit. Ben je al een tijd bezig? Als controlemeting geeft de meting een beeld van jouw vorderingen van de ­afgelopen tijd en ontvang je aanbevelingen en toevoegingen.De check bestaat uit 8 minuten stilzitten en werkt met elektroden. De energievelden in jouw lichaam worden gemeten (van top tot teen). Als waarden afwijken van de norm, worden deze waarden gekoppeld aan het (dis)functioneren van spieren, organen of lichamelijke, mentale en emotionele processen. Je probeert het dus echt op een andere manier, zonder overhaaste conclusies.

De check geeft informatie over:
– De staat en de werking van de spieren, gewrichten en organen. Doen ze hun werk? Welke (lichamelijke) problemen spelen er?
– De energiereserves in het lichaam en de mogelijkheid om die energie te gebruiken.
– De mate van verzuring in je lichaam. Hoe kun je deze verzuring aanpakken?
– Hoe gemakkelijk verteert het lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten (belangrijk als je wilt afvallen of aankomen).
– Welke spieren presteren zwak, en hoe kun je ze het beste trainen?
– Welke invloeden van buiten hebben een negatieve reactie op welke organen?

Na de meting volgt een consult. Je krijgt praktische tips om jouw gezondheid en vitaliteit te verbeteren.

Persoonlijk leefstijlprogramma
Wil je naar aanleiding van de check een persoonlijk leefstijlprogramma, dan kun je ook bij Athleta Projecten terecht.
Veel mensen geloven dat gezondheid en vitaliteit alleen bereikbaar is met veel sporten, dieet en gezonde voeding. Dat is onterecht: je hoeft geen sportfanaat te zijn! Vitaliteit is een leefstijl; een basis om gezond te blijven, energiek te zijn. Het is een mix van voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende rust en slaap.
Athleta gelooft dat je in staat bent jouw leefstijl aan te passen met een planmatige en praktische werkwijze met als basis jouw karakter, dagelijkse ritme en behoeften. Jij bent het startpunt en Athleta stemt daar de aanpak op af.

Leave a reply →